A1 Zagorje - Cres

Iz Istre, najvećeg hrvatskog poluotoka na Cres, najveći hrvatski otok

Oznaka rute

Zagorje na cesti D66/D402 (4 km) - Brestova/Porozina (trajekt - 3 km) - Predošćica (18 km) - Cres (29 km)

dužina

29.00 km

start

Zagorje

cilj

Cres

ukupan uspon

520.00 m

Podloga

Asfalt

Gustoća prometa

Slab

Preuzmi

GPX

S ceste D66 na dionici glavne EV8 rute Nedešćina – Rijeka (DG4) skreće se za trajektnu luku Brestova - Porozina odakle se nastavlja otočnom alternativnom dionicom glavne EV8 rute. Dionica započinje na otoku Cresu. Prilika je to za upoznavanje najvećeg hrvatskog otoka smještenog u prostranom Kvarnerskom zaljevu. Kuriozitet otoka je veliko slatkovodno jezero pitke vode, Vransko jezero kao i selo Lubenice smješteno na visokoj klisuri nad morem, a baš takve strme klisure naselja Beli jedno su od posljednjih utočišta i staništa vrlo rijetke ptice grabljivice - bjeloglavog supa, simbola otoka. Cres je i otok poznat po tradiciji ovčarstva, maslinarstva i pčelarstva. Cestom D100 vozi se najprije uzbrdo do raskrižja na grebenu otoka, a potom se nastavlja kroz Predošćicu do grada Cresa. Inače je na otočnim cestama najbolje pričekati dok prođe najveći broj vozila pristigao trajektom, a potom uživati u mirnijoj vožnji i spektakularnim pogledima na more, uvale i otoke uz miris ljekovitog i aromatičnog bilja koji se osjeća posvuda na otoku. Cesta D100 je na starijim dijelovima ceste dosta uska, dok su neki obnovljeni dijelovi dovoljno prošireni i novo asfaltirani. Putem je skretanje za trajektu luku Merag  gdje otočna alternativa EV8 nastavlja na dionicu A2 prema otocima Krku i Rabu. Najveće naselje na otoku je istoimeni grad Cres, smješten u dnu duboke i blage uvale. Staru gradsku jezgru krasi pravi labirint uskih uličica te ostaci gradskih zidina s trima gradskim vratima. U gradu se nude brojne mogućnosti za smještaj  te je pogodan za završetak ove dnevne dionice.

 

km

Opis

Dužina dionice

 

29 km – samo vožnja po kopnu

 (+ 17 km dio DG 4)

Udjel asfalta/makadama

 

100/0%

Ukupan uspon

 

520 m

Veći usponi

3

Prvi dio otoka Cresa – 10 km, 4,5% = 450 m

Mogućnosti za opskrbu

 

3

29

Dionica bez opskrbe po putu do Cresa

Brestova i Porozina, trajektna luka: caffe bar

Cres: restorani, trgovine

Mogućnosti za odmor

 

24

Priroda uz cestu

Vidikovac „45. paralela“ – klupe i pogled

Mogućnosti za smještaj

3

Porozina: sobe i apartmani

Cres: hotel, apartmani, sobe, kamp

Servis za bicikle

29

Cres

Uključuje trajekt

3

Brestova – Porozina, 8-13 plovidbi dnevno, trajanje 20 min, Jadrolinija

Alternativna dionica A1 dio je otočne varijante glavne EuroVelo 8 rute koja se sastoji od 4 alternativne dionice: A1, A2, A3 i A4. Otočna varijanta odvaja se od rute DG4 na 17. km i ponovno spaja s njom na dionici DG11, na 23. kilometru.

 

Km

Tehnički opis dionice

0

Na 17. km dionice DG4 Nedešćina – Rijeka počinje otočna varijanta glavne EV8 rute. S ceste D66 odvaja se udesno D402 za trajektnu luku Brestova. Putokazi za Cres i trajekt.

3

Nakon 3 km spusta ruta dolazi do trajektne luke Brestova. Trajektom se prelazi u Porozinu na otoku Cresu odakle počinje dug uspon cestom D100. Ruta prolazi malim otočnim mjestima Dragozetić, Predošćica i Vodice

26

Na raskrižju nastaviti ravno prateći i dalje D100 i putokaz za grad Cres

28

Ruta se odvaja s D100 udesno i ulazi u grad Cres