10 Lovinac - Maslenica

Od prostranoga Ličkog polja do kanjona rijeke Zrmanje i ušća u more

Oznaka rute

Lovinac – Gračac (19 km) – Obrovac (39 km) – Maslenica (53 km)

dužina

53.00 km

start

Lovinac

cilj

Maslenica

ukupan uspon

504.00 m

Podloga

Asfalt

Gustoća prometa

Slab

Preuzmi

GPX

Iz prostranstva Ličkoga polja ruta od Lovinca vodi prema Gračacu. Prolazi mjestima Ličko Cerje, Ričica i Štikada s akumulacijskim jezerima te ulazi u Gračac; 4 km od Gračaca nalaze se Cerovačke špilje, najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj. Iz Gračaca ruta vodi prema Zadru cestom D27, uz neprestani lagani uspon. S ceste je moguće skrenuti do Manastira Krupa iz 15. stoljeća, u blizini izvora istoimene rijeke. Od odmorišta Lokvine na spustu cestom otvara se čudesni pogled na kanjon rijeke Zrmanje, a kroz selo Muškovci može se doći do izletišta na rijeci i osvježiti se pod slapovima ili u tirkizno zelenoj vodi. Cestom se ulazi u Zaton Obrovački, gdje se može skrenuti s D27 (3 km) do slikovita grada Obrovca na Zrmanji. EuroVelo 8 ruta nastavlja se skretanjem s D27 na D54 prema Zadru. Cestom se za kojih 10-ak km prolazi kroz Jasenice, potom i kroz Maslenicu kojom se spušta do impresivnog Masleničkoga mosta. Na vidikovcima s obiju strana mosta, može se uživati u pogledu na morski prolaz Novsko ždrilo i duboko uvučene morske zaljeve – Novigradsko i Karinsko more. Skretanjem s rute za 16,5 km moguće je posjetiti Nacionalni park Paklenicu s impozantnim Velikim i Malim kanjonom te aktraktivnim podzemnim tunelima. Na toj dionici noćenje je moguće u hostelu te u privatnome smještaju.

 

Km

Opis

Duljina dionice

 

53 km

Udio asfalta/makadama

 

100/0%

Ukupni uspon

 

504 m

Gustoća prometa – umjerena

 

Jedino u srpnju i kolovozu po cestama D27/D54

Potreban oprez

26

Tunel duljine 150 m

Mogućnost za opskrbu

19

39

53

Gračac: trgovine, restorani, caffe-barovi

Obrovac: trgovine, caffe-barovi, pekarnice

Maslenica: trgovine, restorani, caffe-barovi

Mogućnost za smještaj

19

39

53

Gračac, Obrovac, Maslenica: privatni smještaj

Vlak

19

Gračac

Mogućnost za odmor

19

39

Park u Gračacu

Plaža u Obrovcu na Zrmanji – 3 km skretanje s rute

 

 

 

Zaobilazni put

18

 

39

Prolazak kroz centar Gračaca 1 km zaobilaska

Prolazak kroz Obrovac – 3 km zaobilaska, 100 m spusta i potom uspona.

Km

Tehnički opis dionice

0

Ruta iz Lovinca nastavlja se po D522, nakon 2 km dolazi do željezničke stanice Lovinac i D50 po kojoj nastavlja ulijevo.

20

Nakon 17 km po D50 i prolaska kroz Ličko Cerje, Ričicu i Štikadu, ruta u Gračacu izlazi na D27, skreće udesno prateći smjerokaz za Zadar i vodi 20 km po nenaseljenu području i atraktivnome spustu s pogledom na kanjon rijeke Zrmanje.

39

Na raskrižju D27 i D54 u Zatonu Obrovačkom, ruta se nastavlja udesno po D54, a skretanje s rute (3 km) do grada Obrovca na Zrmanji po D27 nastavlja se ravno blagim spustom.

51

Ruta prolazi kroz Jasenice i nakon 12 km po D54 odvaja se ulijevo i ulazi u Maslenicu te se spušta do Masleničkoga mosta.