17 Makarska - Ploče/Trpanj

Uz atraktivne plaže Makarske rivijere do sedam Baćinskih jezera

Oznaka rute

17: Makarska – Podgora (10 km) – Drvenik (31 km) – Gradac (42 km) – Ploče/Trpanj (56 km)

dužina

56.00 km

start

Makarska

cilj

Ploče/Trpanj

ukupan uspon

400.00 m

Podloga

Asfalt/Makadam

Gustoća prometa

Slab

Preuzmi

GPX

Glavno je obilježje te dionice impresivni pogled na more, otoke i moćnu planinu Biokovo. Ruta započinje u središtu Makarske, na gradskoj rivi pokraj palmi i razgranatih stabala duda. Potom vodi do rta Osejava, te kroz istoimeni park-šumu označenom biciklističkom stazom br. 280, uz hotele i restorane do Tučepa. Tučepi su poznati po najduljoj plaži Makarske rivijere (4 kilometra), bujnoj vegetaciji i borovim šumama. Ruta se nastavlja središtem Tučepa do Podgore, prateći stazu br. 280 do izlaska na D8. Ulaz u Podgoru obilježuje spomenik Galebova krila podignut godine 1962. u spomen na osnivanje Ratne mornarice godine 1942. U sklopu Podgore nalaze se naselja Drašnice, Igrane i Živogošće, kojima se ruta nastavlja prema jugu slikovitim mediteranskim pejzažem uz more, kamene kuće urešene cvijećem i šarmantne uske uličice do hotela u Živogošću gdje izlazi na D8 (Jadransku magistralu). Prolazi kroz Malu Dubu i Blato do Drvenika sa slikovitom uvalom i trajektnom lukom prema otoku Hvaru. Ruta se nastavlja do mjesta Zaostroga u komu se nalazi Franjevački samostan Sv. Marije s bogatom knjižnicom, botaničkim vrtom i stalnim postavom poznatoga hrvatskog slikara Mladena Veže, rođenog u obližnjem Bristu. Ruta se nastavlja kroz Podaca i Brist do Gradca. U Gradcu, najjužnijem mjestu Makarske rivijere, sagrađen je jedan od prvih hotela na toj rivijeri davne godine 1919. Od Gradca do ulaza u Ploče, ruta vodi prometnijom cestom D8 (10 km bez alternative) stoga je potreban oprez. Skretanje za razgledanje prirodnoga fenomena sedam Baćinskih jezera, na ulazu je u mjesto Baćina izravno s D8, a u Pločama je trajektna luka iz koje polaze brodske linije za poluotok Pelješac, pa se – ovisno o redu vožnje trajekta, u Pločama može prenoćiti ili se prevesti u Trpanj gdje započinje sljedeća dionica rute.

 

Km

Opis

Duljina dionice

 

56 km

Udio asfalta/makadama

 

86/14%

Ukupni uspon

 

400 m

Veći usponi

 

 

Makadamska podloga – dobro vozna

3

7

Između Makarske i Tučepa – 1,5 km

Između Tučepa i Podgore – 600 m

Makadamska podloga – srednje vozna

1

16

30

Park nakon Makarske – 2 km

Prije Igrana – 3 km

Ulaz u Drvenik – 500 m

Gustoća prometa – umjerena

11

22

33

38

43

D8 iza Podgore – 2,5 km

D8 Živogošće – Drvenik – 8 km

Zaostrog – 300 m

Podaca – 200 m

Gradac – Ploče 13 km

Povremeno guranje bicikla

37

Nakon Zaostroga – obilazak 3 stube

Stube

8

Između Tučepa i Podgore – 53 stube, moguć zaobilazak 1 km prije, na D8

Mogućnosti za opskrbu

 

Učestala naselja sa svime što je potrebno, uglavnom svakih 3-5 km

Izvor vode

18

Prije Igrana

Mogućnosti za odmor

 

Prva 42 km rute vode uz more, mnogobrojne plaže, šume, hlad, klupe s lijepim pogledom

Servis za bicikle

9

56

Podgora – samouslužna stanica za servis

Ploče

Uključuje trajekt

56

Ploče – Trpanj: 4-7 puta u danu, vožnja traje 1h

Skretanja s rute

0

Uspon na Biokovo 1762 m, duljine 32 km

Zaobilazni put

7

Zaobilazak stuba: iza restorana skrenuti ulijevo i nastaviti po D8 1 km udesno

Smjerokazi

 

Postoji signalizacija za županijske rute 280, 320 i 360 koje se djelimice preklapaju s EuroVelo 8

Km

Tehnički opis dionice

0

Ruta iz Makarske izlazi uz obalu i prolazi park-šumom Osejava usporedno s obalom, prateći smjerokaze županijske biciklističke rute br. 280 do Tučepa.

8

Na izlazu iz Tučepa, ruta se uspinje stubama (53 stube) do ceste D8 i pješačko-biciklističkom stazom uz cestu (300 m) dolazi do ulaza u Podgoru. Izbjegavanje stuba moguće je 1 km prije, usponom na D8 iza restorana. Ruta prati morsku obalu, stazama i cesticama prolazi kroz Podgoru i dalje prateći rutu br. 280 do izlaska na D8.

11

Kod pizzerije, trasa EV8 prestaje pratiti rutu br. 280 i skreće ulijevo do D8 kojom nastavlja udesno 2,5 km do ulaska u Drašnice, spušta se prema moru i vodi uz more prateći županijsku biciklističku rutu br. 320 do Igrana, 3 km makadama i dalje još 3 km do Živogošća. U Živogošću, ruta izlazi na D8 kojom nastavlja 8 km do Drvenika.

30

Skretanjem s D8 udesno ruta ulazi u Drvenik, najprije po 500 m makadama, potom asfaltom. Od središta Drvenika nastavlja se uz more, prateći smjerokaze za županijsku biciklističku rutu br. 360 te prolazi kroza Zaostrog i Podacu do Gradca. U tih 13 km, ruta dvaput nakratko izlazi na prometniju cestu D8 (Jadranska magistrala).

43

U Gradcu ruta izlazi na D8 i nastavlja udesno do ulaska u Ploče (10 km). Brzina je uglavnom ograničena na 40-60 km/h.

54

Ruta se s D8 odvaja udesno i spušta do Ploča po ŽC6216, Ulicom Stjepana Radića i Ulicom Vladimira Nazora vodi do trajektne luke Ploče. Za noćenje, pogodna su mjesta Ploče i Trpanj na poluotoku Pelješcu, ovisno o rasporedu plovidbe trajekta.